Yaklaşık 3 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin 4. büyük şehri olan Bursa; doğa, tarih, kültür, sanat ve eğlencenin mükemmel bir birleşimini sunan büyüleyici bir şehirdir.
Geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan Bursa; Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmıştır ve bu nedenle her adımı tarih kokan bir şehir olarak olarak sizleri karşılar.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ticaretin merkezi olan bu güzel şehir, günümüz Türkiye’sinde ise sanayinin merkezidir.
Verimli toprakları tarım için cömert ürünler sunarken, turistik açıdan her yerde büyüleyici detaylar sunan bir şehir haline gelir.
Şelaleler, göller, mağaralar, ormanlar, kanyonlar ve 115 kilometrelik sahil şeridi ile Bursa, adeta cennetten bir köşedir.
Tarihi miras
Ülkemizin en güzel detaylarından biri olan bu kadim kent, Osmanlı İmparatorluğu’nun da ilk başkenti aynı zamanda.
İşte bu yüzden gez gez bitmeyen tarihi yerlere sahiptir Bursa. “Her yerinden tarih fışkırıyor” desek abartmış olmayız açıkçası.
Hanlar, hamamlar çarşılar, camiler, külliyeler… 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa’da gezilecek tarihi yerleri sıralarken de listenin başına Ulucami’yi yazmazsak olmaz. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi, Tarihi Hanlar Bölgesi, Yeşil Türbe ve Yeşil Cami, Emir Sultan Külliyesi, Muradiye Külliyesi. İznik, İnegöl ve Yenişehir’deki tarihi değerlerimizle bu listeyi uzatmak mümkün. Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Doğal güzellikler
Tarihi özelliğinin yanısıra, bir de öyle güzel doğası var ki bu şehrin, kendine hayran bırakıyor adeta… İşte bu özelliğiyle “Tarihi Bursa”, “Yeşil Bursa” oluveriyor aynı zamanda.
Tabi boşuna da Yeşil Bursa denilmiyor bu güzel şehre! Her ne kadar son zamanlarda “Artık yeşil değil” eleştirileri yapılsa da bizim için hep “Yeşil Bursa” olarak kalacak.
Dedik ya doğası bambaşka diye… Bursa’da gezilecek doğal güzellikleri sıralarken ise ilk sırada Uludağ yer almalı. Devamında ise Bursa ovası, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Suuçtu Şelalesi, Oylat, Kocayayla ve daha nice güzellikleri sıralayabiliriz. Dilerseniz Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Kültürel zenginlikler
Yanı sıra, kültürel açıdan da çok zengin bir şehirdir Bursa. Özellikle yemek-yiyecek kültürü öne çıkıyor ki; lezzetleri dünyaca üne sahip.
İskender’i, pideli köftesi, İnegöl köftesi, Mustafakemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, cantığı, tahinli pidesi (tahanlı), şeftalisi, siyah inciri (Bursa siyahı), kirazı, çileği ve dahası… Dilerseniz Bursa’nın lezzet hazineleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Bu kadar mı? Değil tabi ki… Dünyada müziksiz oynanan halk oyunlarından biri olan kılıç-kalkan ve Karagöz-Hacivat gölge oyununu da kültürel değerler listesine ekleyebiliriz.
Sözün özü
Bursa, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, lezzetli mutfağı ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunan bir şehirdir.
Tarihi yerleri gezip, doğanın tadını çıkarıp, Bursa’ya özgü lezzetlerin tadına bakarak Bursa’yı keşfetmek için bir seyahat planı yapmanızı tavsiye ederiz. Bursa’nın sunduğu benzersiz deneyimlerle dolu bir seyahat sizi bekliyor!
Bursa’ya nasıl gidilir?
Bursa’ya ulaşım seçenekleri oldukça zengin…
İşte Bursa’ya ulaşım seçenekleri:
Havayolu ile gelmek için Bursa Yenişehir Havalimanı’na yapılan seferleri kontrol etmelisiniz. Mesela, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Bursa Yenişehir Havalimanı arası uçuşlar Erzurum, Diyarbakır, Trabzon gibi şehirler üzerinden aktarmalı yapılıyor. Bundan dolayı da yolculuk süresi toplamda oldukça uzuyor. Yaklaşık 13 saati bulabiliyor. Bu yüzden İstanbul’dan Bursa’ya havayolu pek tercih edilmeyen bir ulaşım seçeneği.
Demiryolu ile gitmek içinse yüksek hızlı tren (YHT) aktarmalı otobüs seferleri gerçekleştiriliyor. TCDD’nin resmi sitesinden alınan bilgiye göre; Ankara – Eskişehir arası yolculuğunu YHT seferleri ile tamamlayabilir, ardından Eskişehir – Bursa arası otobüs aktarmasına yapabilirsiniz.
Denizyolu ile Bursa’ya gelmek için ise İstanbul’dan Bursa’ya düzenlenen BUDO ve İDO’nun vapur seferlerini tercih edebilirsiniz. Denizyolu ile yapılan yolculuk yaklaşık olarak 1 buçuk saat civarında.
Karayolu üzerinden özel ya da kiralık araç Bursa’ya gelmeyi planlıyorsanız Bursa ile bazı iller arasındaki mesafeler aşağıdaki gibi:
- İstanbul-Bursa arası kaç km: Yaklaşık 155 kilometre olan İstanbul ile Bursa arasını özel aracınızla yaklaşık 2 buçuk saatlik bir yolculukla tamamlayabilirsiniz. Tabi ki bu biraz da İstanbul’un hangi yakasından gelmek istediğinize ve trafiğin durumuna bağlı. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 3 buçuk saat sürebiliyor.
- Ankara-Bursa arası kaç km: 386 kilometre olan iki şehir arasındaki mesafeyi yaklaşık 4 buçuk saatlik bir yolculuk ile tamamlayabilirsiniz. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 4 buçuk saati aşabiliyor.
- Eskişehir-Bursa arası kaç km: İki şehir arasındaki mesafe yaklaşık olarak 155 kilometredir. Bu mesafedeki yolculuk yaklaşık olarak 1 buçuk saat ila 2 saat arası sürüyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 2 buçuk saati bulabiliyor.
- Yalova-Bursa arası kaç km: Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu kullanılacaksanız bu mesafe yaklaşık 70 kilometredir. Bursa ile Yalova arası yolculuk özel araçla ortalama 1 saat diyebiliriz. Ancak trafik yoğunluğuna göre değişebiliyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 45 dakika diyebiliriz.
- Çanakkale-Bursa arası kaç km: E-90 karayolu üzerinden Çanakkale-Bursa arası ortalama 275 kilometredir. Özel araçla yaklaşık olarak 3 buçuk saat sürüyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 3 buçuk saat sürebiliyor.
AYRICA BUNLARI DA İNCELEYEBİLİRSİNİZ
Bursa’da gezilecek tarihi yerler
Bursa merkezde gezilecek 8 yer
Bursa’da bunları mutlaka yapmalısın!
Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler
Bursa’da nefes alabileceğiniz yerler
Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer
Bursa’da yeşilliği bol hafta sonu rotaları
Bursa’yı gezmek için 10 harika neden
Bursa gezisi için en güzel zamanlar