İşte Bursa’da doğanın içinde huzur bulup kendinizi yenileyeceğiniz yeşili ve oksijeni bol en güzel 11 yer…
İçindekiler
1. Oylat Vadisi
İnegöl’ün oksijen deposu köşelerinden biridir Oylat. Kaplıcaları, derelerin oluşturduğu çağlayanları, yeşillikleri görülmeye değerdir.
Oylat Vadisi, gürgen, meşe, çam, çınar ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı büyük bir ormana sahiptir. Ruhunuzu ve bedeninizi yenileyecek bir tabiata sahiptir.
Oylat Vadisi boyunca, tüm yeşilliklerin arasında keşfedecek çok yer bulacaksınız. Oylat Şelalesi tüm ihtişamıyla çıkacak karşınıza.
Oylat Mağarası ise tüm gizemiyle Oylat Vadisi’nde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
Doğanın sesini dinleyebileceğiniz bu nokta birçok otel sunmaktadır ve oteller yılın her mevsimi hizmet vermektedir.
2. Kocayayla
Kocayayla, Keles ilçesine 4 km uzaklıkta Uludağ’ın güney yüzündedir.
Bursa merkeze yaklaşık 65 km mesafede olan Kocayayla, 1225 metre rakıma sahip olup, 40 dekar alana sahiptir.
Osman Gazi’nin otağını kurarak ordugâh olarak kullandığı Kocayayla, Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun’un düğünlerinin yapıldığı rivayet edilir. İşte Kocayayla böyle tarihi bir öneme sahiptir.
Kültür Festivali ile Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’ne de ev sahipliği yapan bu mükemmeli oksijeni ve yeşili bol bu mekan, yılın her dönemi ziyarete açıktır.
Kocayayla’da piknik yapmak için gerekli gerekli her imkan bulunmaktadır.
3. Sansarak Kanyonu
Ormanın derinliklerinde bulunan saklı cennet niteliğindeki Sansarak Kanyonu, İznik’e bağlı Sansarak Köyü’nde yer alır.
Bursa’nın en büyük kanyonu olma özelliği taşıyan Sansarak Kanyonu, muhteşem doğasıyla hafta sonu kamp veya kanyon gezisi yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasındadır.
Muhteşem doğası ve el değmemiş tabiatı ile doğaseverleri uğrak yerlerinden biridir. Ayrıca, 5 asırlık Osmanlı köyü Sansarak’ta bulunan köy evlerinin atmosferi de ziyaretçilerini yüzyıllar öncesine götürür.
4. Sadağı Kanyonu
Orhaneli’nin 6 km batısındaki Sadağı Köyü’nün yakınında kaya kaplıcaları ve kanyon yer alır.
Burası, doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biridir.
Çevresinden çıkan sıcak su kaynakları, özellikle romatizma hastalıklarına şifa kaynağıdır.
5. Suuçtu Şelalesi
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 22, Bursa’ya ise 125 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Fay hattının çökmesi sonucu oluşan şelale, 38 metre yükseklikten dökülüyor.
Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin akınına uğrayan şelale, fotoğraf tutkunlarının da sık sık ziyaret ettiği yerlerden biridir.
Mesire ve piknik alanı da bulunan Suuçtu Şelalesi, etrafını saran kayın ağaçları ve serin havası ile tam bir oksijen deposudur.
6. Saitabat Şelalesi
Kestel ilçesinin Saitabat Mahallesi’nde yer alan Saitabat Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 22 km mesafede ve 630 m rakımda bulunmaktadır.
Saitabat Şelalesi’nin sağında, solunda ve suyun süzüldüğü istikamette sıralanmış restoran ve kafeler, dilerseniz kahvaltı dilerseniz et yemekleri için size unutamayacağınız bir atmosfer sunacaktır.
Ayrıca; piknik yapmak isteyenler piknik alanı içerisinde yer alan piknik masaları ile WC imkânından yararlanabilir.
7. Sudüşen Şelalesi
Gemlik ilçesinin 25 km kuzeyinde Haydariye Köyü’nde bulunan Sudüşen Şelalesi, Nacaklı Deresi üzerinde 10 m. yükseklikten akıyor.
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği alanda şelalenin yanı sıra; çınar, gürgen ve meşe ağaçları ile kaplı doğa harikası bir vadi yer alır.
8. Küreklidere Şelalesi
Küreklidere Şelalesi, Yıldırım ilçesinin Hamamlıkızık Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Şehir merkezine yaklaşık olarak 19 kilometre uzaklıkta olan şelale 80 metre yükseklikten akıyor. Şelale, Deliçay üzerinde ve 4 kademelidir.
Dağa doğru yaklaşık bir saat yaya çıkarılarak veya Kestel İlçesi Saitabat Köyü yolu üzerinden giderken Ören Mahallesi yolundan araba ile yaklaşık yarım saat yolculuktan sonra ulaşılabiliyor.
Şelalenin yakınında ise piknik masaları ve çeşme bulunuyor.
9. Karacabey Longoz Ormanları
Karacabey Longozu, Türkiye’de bulunan 3 büyük longoz içerisinde en büyüğüdür.
Longoz içerisinde 250 civarı kuş türü yaşamaktadır.
Susurluk ırmağının denize dökülmesi ile biten yolculukta denize dökülmeden önceki son düzlükte denizin dalgalarının ve akarsuyun oluşturduğu kum seti nehrin denize dökülmesini engeller, denize dökülemeyen su yayılır ve Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozunu oluşturur.
10. Alaçam Köyü ve Kanyonu
Kestel ilçeside bulunan Alaçam Köyü ve Kanyonu; mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken doğa harikası yerlerden biridir.
Ne ararsan var burada… Patika yolları, yeşilliği, kanyonu ve şelalesi..
Doğaseverler ve dağ sporu ile ilgilenenler için muhteşem bir yerdir.
Özellikle dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Alaçam Köyü’nün bitki örtüsü, Uludağ’ın 1800 metresine kadar uzanıyor.
Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün sürekli düzenledikleri dağ yürüyüş gezilerine katılarak Bursa’nın saklı cennet köşelerini gezebilirsiniz.
11. Uludağ
Osmanlı zamanına kadar Olimpos, Osmanlı zamanında ise Keşiş Dağı ve Ruhban-ı Cebel olarak adlandırılan Uludağ; günümüzdeki ismini 1925 yılında almış.
2543 metre yüksekliği ile Marmara Bölgesi’nin en yüksek zirvesi olan Uludağ’ın alanı 12.762 hektardır.
Marmara Denizi’ne ise 50 km uzaklıkta olan Uludağ, 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir.
Milli Park’ın %71’i orman olmasıyla birlikte 700’ün üzerinde bitki çeşidi bulunmaktadır. Bunun 33 adedi Uludağ endemiğidir. 46 tür kelebek’in görüldüğü Uludağ’da Apollon Kelebeği bu dağa özgüdür.
Türkiye’nin en köklü kış Turizmi ve sporları merkezi olan Uludağ’ı yılda 1 milyon kişi ziyaret etmektedir., 2006 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.