Ana Sayfa Arama Galeri Video
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Keyfine göre Bursa turu: İster tarih, ister doğa

Bursa, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile dolu bir şehir. Her yıl binlerce turist, bu büyüleyici şehri keşfetmek ve tarihin derin izlerini, doğanın huzurunu bir arada deneyimlemek için Bursa’ya akın ediyor. “Keyfine Göre Bursa Turu”nda, bu muhteşem şehri tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için sizi davet ediyoruz. İster tarihi mekanlarla dolu bir gezi yapmak isteyin, isterseniz de doğanın kucağında huzurlu anlar yaşamak, Bursa size bu fırsatı sunuyor.

Bursa, tarihi zenginlikleri ve

Bursa’nın tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olmasının yanı sıra, zengin kültürel mirası ve tarihi eserleriyle de dikkat çekiyor.

Ancak bu güzel şehir sadece tarihiyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyülüyor.

Uludağ’ın zirvesinden başlayarak şehrin dört bir yanındaki doğal cennetlere uzanan bu gezi yazısında, Bursa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini bir araya getirerek size rehberlik edeceğiz.

Hazır mısınız? “Keyfine Göre Bursa Turu”na başlayalım…

Bursa’nın tarihi yerleri gezisi

İşte Bursa’nın tarihi yerlerini keşfetmek için keyifli bir gezi programı:

1. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri: Osman Gazi Türbesi ile Orhan Gazi Türbesi Bursa’nın merkezindeki Tarihi Tophane bölgesinde bulunur. Bu iki türbede adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk Osmanlı padişahı olan Osman Gazi ile oğlu ve Osmanlı’nın ikinci padişahı olan Orhan Gazi’nin mezarları yer alıyor. Bursa’ya gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir.


2. Bursa Kalesi: Bursa’nın tarihini yansıtan ilk durağınız Bursa Kalesi olsun. Kaynaklara göre; Bursa Kalesi’nin yapılışı M.Ö. 1. yüzyıla dayanır ve bugün surların uzunluğu 2 km. kadardır. Kalede 5 adet kapı vardır. Bunlar Hisar Kapı(Saltanat Kapı), Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı’dır. Kalenin bulunduğu bölge, Bursa’nın manzarasını kuşbakışı görmek için harika bir noktadır.


3. Ulucami: Bursa’nın merkezinde yer alan ve 1396-1400 yıllarında inşa edilen Ulucami, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’nın tarihi bir simgesidir. Kaynaklara göre Ulucami, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Yıldırım Bayezid 1396 Niğbolu zaferi sonrasında Bursa’da 20 adet mescit yaptırmak istemiş ancak dönemin önemli alimlerinden olan damadı Emir Sultan’ın önerisiyle 20 kubbeli Ulucami’yi yaptırmıştır. Ulucami, özellikle ramazan ayı olmak üzere her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.


4. Yeşil Türbe ve Yeşil Cami: Yıldırım ilçesinde yer alan Yeşil Türbe ve Yeşil Cami, Bursa’nın tarihi önemini yansıtan önemli bir yapı kompleksini oluşturur. Kaynaklara göre Yeşil Türbe, I. Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Yeşil Külliye’nin bir parçası olan türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa’nın sembolü haline gelen yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. I. Mehmed sağlığında türbeyi yaptırmış, 40 gün sonra da hayatını kaybetmiştir. Aynı zamanda Osmanlı türbelerinin en yükseği olan türbe, Bursa’nın sembol eserleri arasında yer alır. Yeşil Cami ise, kaynaklara göre 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa’nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Caminin tüm süslemeleri ünlü şair Lamii Çelebi’nin babası olan Nakkaş Ali tarafından yaptırılmış. Yeşil semtinde bulunan türbe ve camiyi her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.


5. Emir Sultan Türbesi ve Emir Sultan Cami: Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan Türbesi ve Cami kaynaklara göre 15.yüzyılda Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına yaptırılmış. Üç Osmanlı sultanı döneminde yaşayan Emir Sultan’a Buhara’da doğduğu için Muhammed Buhari, peygamber soyundan geldiği için Emir Buhari, gönülleri fethettiği ve Yıldırım Bayezid’in damadı olduğu için de Emir Sultan deniyormuş. Bu tarihi nokta günümüzde Türkiye’de en çok ziyaret edilen cami ve türbeler arasında bulunuyor.


6. Koza Han: Bursa’nın merkezinde Tarihi Hanlar Bölgesi’nde yer alan Koza Han kaynaklara göre; 1491 yılında II. Bayezid tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmış. Gazi Orhan Camii ile Ulucami arasındaki geniş bir alana kurulmuştur. Avlusunda altı şadırvan olan kubbeli bir mescit bulunuyor. Günümüzde Koza Han’ın iç avlusu insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenmiş. Koza Han, eskiden olduğu gibi şimdi de Bursa’nın ipek ve ticaret merkezi.


7. İznik Kalesi: Adından da anlaşılacağı üzere İznik ilçesinde yer alan İznik Kalesi’nin kaynaklara göre; geçmişi M.Ö. 258 tarihlerine dayanıyor. İznik Kalesi’nde sırasıyla İstanbul, Yenişehir, Lefke ve Göl kapıları bulunur. Ayrıca 12 tali kapısı vardır. Uzunluğu 4970 metre yüksekliği 10-13 metredir. İznik surları bir çok kez tamir görmüş, büyük ölçüde eski kent kalıntıları surlarda kullanılmış. Lefke Kapısı ile İstanbul Kapısı surları üzerinde bulunan 3 kabartma tasvirde M.Ö. 3. yüzyıla ait bir savaşın anlatıldığı görülür.


Fotoğraf: Mudanya Belediyesi

8. Tirilye Taş Mektep: Mudanya ilçesindeki Tirilye Mahallesi’nin simge yapılarından biridir burası. Kaynaklara göre; Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1909’da yaptırılış. Dönemin Batı mimarisini yansıtıyor. Tirilye’de Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924’te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için tahsis edilmiş burası. 1986’ya kadar ilkokul ve ortaokul olarak işlevini sürdürmüş, 1988’de de boşaltılmış. Tarihi yapı, Mudanya Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak Bursa’ya kazandırılmış.


9. Mudanya Mütareke Evi Müzesi: Mudanya Mütareke Evi, Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiği ve Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı tarihi bir yapıdır. Burası, Türk tarihine tanıklık etmiş ve bağımsızlık mücadelesinin zaferle sonuçlandığı yer olarak büyük bir öneme sahiptir. Ziyaret ederek tarihi atmosferi yaşayabilir ve Kurtuluş Savaşı’nın kritik dönemine dair izler keşfedebilirsiniz.


10. Cumalıkızık: Osmanlı kırsal mimarisinin ilk örneklerinden olan 700 yıllık bu özelliklerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık, tarihi evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Yıldırım ilçesindeki bu köy, tarih ve doğaseverlere benzersiz bir atmosfer sunar.


Bursa’nın doğal güzellikleri gezisi

İşte doğa severler için mükemmel bir Bursa turu:

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

1. Uludağ Milli Parkı: 2543 metre yüksekliğe sahip Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en büyük dağı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca ülkemizin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ sadece kışın kayak yapmak için değil, yaz aylarında da doğa yürüyüşleri ve kamp için ideal bir adrestir.


Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

2. Saitabat Şelalesi: Bursa’nın sakin doğal güzelliklerinden biri olan Saitabat Şelalesi, Kestel ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta olan şelalenin bulunduğu bölge piknik yapmak ve doğanın tadını çıkarmak için mükemmel bir seçenek.


Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

3. Kocayayla: Uludağ’ın eteklerindeki Keles ilçesinde yer alan Kocayayla, adeta bir oksijen deposudur. Bursa merkeze yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Kocayayla’nın rakımı 1200 metredir. Bu yüzden yaz aylarında serinlemek isteyenler için mükemmel bir adrestir. Burada piknik yapabilir, mis gibi doğanın içinde ailenizle veya arkadaşlarınızla güzel vakitler geçirebilirsiniz. Kocayayla, son dönemde ise kamp ve karavan severler tarafından en çok tercih edilen noktalardan biri olurken, eko turizm çalışmaları kapsamında bölgede bungalov tesisleri de yer almaktadır. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde savaş hazırlıklarının yapıldığı bölge olduğu için de tarihi öneme sahip bir yerdir.


4. İznik Gölü: Türkiye’nin 5’inci, Marmara Bölgesi’nin ise en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Göle İznik ve Orhangazi ilçelerinin kıyısı bulunuyor. Bursa’nın 115 kilometrelik deniz sahili olmasına rağmen 2022 yılında 33 farklı kriterin gerçekleştirilmesiyle ilk ‘mavi bayrak’ İznik Gölü’ndeki İnciraltı Plajı’na verilmiştir. Ayrıca 2014 yılında gölün içinde bir de bazilika keşfedilmiştir. Bu keşif son dönemlerin en önemli keşifleri arasında gösterilmiştir. Öte yandan, gölün birçok yerinde ekinoks tarihlerinde günbatımının eşsiz güzelliğini izleme fırsatı bulabilirsiniz.


Fotoğraf: İnegöl Belediyesi

5. Oylat: Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan Oylat, doğal güzellikleriyle ünlü bir bölgedir. Oylat Kaplıcaları, şifalı sularıyla bilinir ve dinlenmek için harika bir yerdir. Ayrıca Oylat Ormanları’nda yürüyüş yapabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Oylat Şelalesi de Oylat Kaplıcaları’nın bulunduğu alandan 3 km süren patika yol ile şelaleye ulaşılabilen doğal güzelliklerden biridir. Ayrıca bölgede bir de Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası olan Oylat Mağarası bulunuyor. Hilmiye Mahallesi ile Oylat Kaplıcalarının arasında ve Oylat Kanyonu’nun sona erdiği noktada yer alıyor. İnegöl’ün 20 km güneydoğusunda bulunan mağara 750 metre uzunluğunda ve 95 metre genişliğe sahip.


Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

6. Yarhisar Şelalesi: Tabiat harikası bu şelale, Bursa’nın Yenişehir ilçesi Yarhisar Mahallesi’nde bulunuyor. Doğa yürüyüşü başta olmak üzere, doğa fotoğrafçılığı gibi birçok faaliyete elverişlidir. Bölgeyi çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.


7. Gölyazı: Nilüfer ilçesindeki Gölyazı Mahallesi; yaklaşık 2600 yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğu, Bursa’nın ve Türkiye’nin en önemli turistik bölgelerinden biri… Doğa ile tarihin iç içe geçtiği, Uluabat Gölü’ne kıyısı olan eşsiz güzellikteki bu şirin mahalle, Japon Seyahat Acentaları Birliği (JATA) tarafından Avrupa’da görülebilecek 30 bölgeden biri olarak gösterildi. “Küçük Venedik” olarak da adlandırılan Gölyazı, göl kıyısındaki doğal güzelliği, tarihi dokusu ve huzurlu atmosferi ile bilinir.


Fotoğraf: gotobursa.com.tr

8. Ağlayan Çınar: Gölyazı’da yer alan yaklaşık 750 yıllık olan Ağlayan Çınar, eşsiz bir doğal güzelliktir. Bu özel çınar ağacı, gövdesinden dökülen reçine benzeri sıvı damlacıkları nedeniyle “Ağlayan Çınar” olarak bilinir ve Gölyazı’nın simgesi haline gelmiştir. Ziyaretçiler, bu doğa harikasını görmek ve çevresindeki güzellikleri keşfetmek için Gölyazı’yı ziyaret ettiklerinde büyülenirler.


Fotoğraf: Yakup Altan

9. Suuçtu Şelalesi: Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan ve 38 metre yükseklikten dökülen eşsiz doğa harikası Suuçtu Şelalesi, muhteşem görüntüsüyle kendisine hayran bırakıyor. Yerli ve yabancı turistlerin yanısıra fotoğraf tutkunlarının da uğrak yeri.


10. İnkaya Çınarı: Osmangazi ilçesinde İnkaya Mahallesi’nde yer alan ve 600 yaşından fazla olan İnkaya Çınarı, büyüklüğüyle adeta büyülüyor.  Yaklaşık 53 metre tepe çapı, 37 metre yüksekliği, 13 ana kol ve 10 metrelik gövde çevresiyle tam bir doğa harikası… Osmanlı’nın neredeyse tüm dönemlerine şahitlik eden İnkaya Çınarı’nı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.


Bursa’ya nasıl gidilir?

Bursa’ya ulaşım seçenekleri oldukça zengin… Şehre karayolu, havayolu ve denizyolu ile ulaşım sağlanabiliyor.

İşte Bursa’ya ulaşım seçenekleri:

   Havayolu ile gelmek için Bursa Yenişehir Havalimanı’na yapılan seferleri kontrol etmelisiniz. Mesela, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Bursa Yenişehir Havalimanı arası uçuşlar Erzurum, Diyarbakır, Trabzon gibi şehirler üzerinden aktarmalı yapılıyor. Bundan dolayı da yolculuk süresi toplamda oldukça uzuyor. Yaklaşık 13 saati bulabiliyor. Bu yüzden İstanbul’dan Bursa’ya havayolu pek tercih edilmeyen bir ulaşım seçeneği.

   Demiryolu ile gitmek içinse yüksek hızlı tren (YHT) aktarmalı otobüs seferleri gerçekleştiriliyor. TCDD’nin resmi sitesinden alınan bilgiye göre; Ankara – Eskişehir arası yolculuğunu YHT seferleri ile tamamlayabilir, ardından Eskişehir – Bursa arası otobüs aktarmasına yapabilirsiniz.

   Denizyolu ile Bursa’ya gelmek için ise İstanbul’dan Bursa’ya düzenlenen BUDO ve İDO’nun vapur seferlerini tercih edebilirsiniz. Denizyolu ile yapılan yolculuk yaklaşık olarak 1 buçuk saat civarında.

   Karayolu üzerinden özel ya da kiralık araç Bursa’ya gelmeyi planlıyorsanız Bursa ile bazı iller arasındaki mesafeler aşağıdaki gibi:

  • İstanbul-Bursa arası kaç km: Yaklaşık 155 kilometre olan İstanbul ile Bursa arasını özel aracınızla yaklaşık 2 buçuk saatlik bir yolculukla tamamlayabilirsiniz. Tabi ki bu biraz da İstanbul’un hangi  yakasından gelmek istediğinize ve trafiğin durumuna bağlı. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 3 buçuk saat sürebiliyor.
  • Ankara-Bursa arası kaç km: 386 kilometre olan iki şehir arasındaki mesafeyi yaklaşık 4 buçuk saatlik bir yolculuk ile tamamlayabilirsiniz. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 4 buçuk saati aşabiliyor.
  • Eskişehir-Bursa arası kaç km: İki şehir arasındaki mesafe yaklaşık olarak 155 kilometredir. Bu mesafedeki  yolculuk yaklaşık olarak 1 buçuk saat ila 2 saat arası sürüyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 2 buçuk saati bulabiliyor.
  • Yalova-Bursa arası kaç km: Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nu kullanılacaksanız bu mesafe yaklaşık 70 kilometredir. Bursa ile Yalova arası yolculuk özel araçla ortalama 1 saat diyebiliriz. Ancak trafik yoğunluğuna göre değişebiliyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 45 dakika diyebiliriz.
  • Çanakkale-Bursa arası kaç km: E-90 karayolu üzerinden Çanakkale-Bursa arası ortalama 275 kilometredir. Özel araçla yaklaşık olarak 3 buçuk saat sürüyor. Şehirlerarası otobüs seferleriyle ise yaklaşık 3 buçuk saat sürebiliyor.

Bursa’nın tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri, her türden gezgin için unutulmaz bir deneyim sunar.

“Keyfine Göre Bursa Turu” ile bu şehrin büyüleyici tarihini ve doğasını keşfetmek için harika bir fırsatınız olacak.