Elbette Bursa’da gezilecek yerleri saya saya bitiremeyiz.
Hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri bakımından zengin olan kadim şehir Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerleri sizler için listeledik.
Gelin hep birlikte Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler listemize göz atalım…
İçindekiler [Gİzle]
- 1. Ulucami
- 2. Yeşil Türbe
- 3. Koza Han
- 4. Kapalıçarşı
- 5. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
- 6. Emir Sultan Külliyesi
- 7. Muradiye Külliyesi
- 8. Irgandı Köprüsü
- 9. Bursa Kalesi
- 10. Tarihi İnkaya Çınarı
- 11. Panaroma 1326 Bursa Fetih Müzesi
- 12. Mudanya Mütareke Evi
- 13. Hünkar Köşkü Müzesi
- 14. Gölyazı
- 15. Cumalıkızık
- 16. Misi Köyü
- 17. İznik Lefke Kapı
- 18. İznik Ayasofya Camii
- 19. Tirilye
- 20. Suuçtu Şelalesi
- 21. Eskikaraağaç Köyü
- 22. Karacabey Longoz Ormanları
- 23. İznik Gölü
- 24. Oylat
- 25. Kocayayla
- 26. Uludağ
1. Ulucami
Bursa Ulucami, Orhan Gazi Parkı’nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir.
Ulucami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbesi bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulucami inşaatına başlanmıştır.
Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın bulunduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
2. Yeşil Türbe
Bursa’da kendi adına yaptırdığı Yeşil Türbe’ye defnedilen Mehmed Çelebi’nin külliyesi, Timur sonrası yıkılan Bursa’ya yeni bir hayat vermiştir.
Türbenin turkuaz rengindeki İznik çinilerinin renginden ötürü Yeşil Külliyesi denilmektedir. Cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşan Yeşil Külliye’nin diğerlerinden farkı, bu yapıların serbest olarak yerleştirilmiş olmasıdır.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
3. Koza Han
1491 yılında, II. Bayezid tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Gazi Orhan Camii ile Ulu Camii arasındaki geniş bir alana kurulmuştur. Çoğunlukla kesme taş, yer yer tuğlanın da kullanıldığı han, iki katlı olup odalarının önü revaktır. Revak kısmı 40 beton kubbeden oluşmaktadır. Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odası vardır. Üst katta bulunan odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkanlar olarak kullanılmaktadır. Üst katta güneye açılan bir kapısı ile alt katta Orhan Cami tarafına ve kuzeyinde kapalı çarşıya açılan kapıları vardır. Kuzeye açılan büyük taş kapısı firuze çinilerle süslüdür.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
4. Kapalıçarşı
Kapalıçarşı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2014 yılında alınan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” miras alanının 6 alt bileşeninden biri olan Hanlar Bölgesinde yer alıyor.
Osmanlı’nın ilk çarşılarından olan Bursa Kapalıçarşı, 7 asırlık tarihiyle kentin en hareketli ticaret merkezi konumunda.
Daha detaylı bilgi için Ticaretin kalbi: Tarihi Kapalıçarşı ve Hanlar Bölgesi‘ni inceleyebilirsiniz.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
5. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, Bursa’yı fethedemeden vefat etmiş ve vasiyeti üzerine bugün gömülü olduğu Tophane’deki Osman Gazi Türbesi’ne defnedilmiştir.
Bursa’yı 1326 tarihinde fetheden Orhan Gazi de vefat ettiğinde babası Osman Gazi’nin yanına defnedilmiştir.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
6. Emir Sultan Külliyesi
Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan Hazretleri’nin eşi olan Fatma Hundi Hatun tarafından Emir Sultan adına inşa ettirilmiştir. Külliye; erguvan ağacı çiçek açtığında Emir Sultan’ın etrafında toplanan dervişlerin, Emir Sultan’ın vefatından sonra da toplandığı yer olmuştur. Külliyenin hamamı günümüzde el sanatları atölyesi olarak kullanılmaktadır.
EMİR SULTAN CAMİ: Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Emir Sultan adına yaptırılan cami, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip olandır. 1795 ve 1855 depremlerinde hasar görmüş tekrar onarıldığında zemin yükseltildiği için temelleri aşağıda kalmıştır. Oldukça geniş bir avlusu olan Emir Sultan Camii, ziyarete gelenleri ilk olarak bu geniş avluda karşılamaktadır. Caminin duvarlarında çok sayıda kuş yuvası bulunmaktadır.
EMİR SULTAN TÜRBESİ: Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II. Murad dönemlerinde yaşamış, hem devlet erkânı hem de halk tarafından manevi anlamda saygı ile kabul görmüş bir Allah dostu olan Emir Sultan’ın türbesi inanç turizmi açısından Bursa’da en fazla ziyaret edilen yerdir. Türbenin olduğu Emir Sultan mahallesinde Emir Sultan’a hürmet olarak asırlardan beri ramazan davulu çalınmaz. Asıl adı Muhammed Şemseddin olan ve Buhara kökenli Emir Sultan; Hz. Peygamber soyundan geldiği için Emir, gönüllere taht kurduğu ve sultan damadı olduğu için Sultan sıfatı ile anılır.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
7. Muradiye Külliyesi
Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbeler de eklenmiştir.
Osmanlı hanedan üyelerinin türbelerinin yer aldığı külliyede 12 türbe bulunmaktadır. Bursa’nın Osmanlı türbeler şehri olarak anılmasında büyük bir paya sahip olan külliyenin bahçesinde yer alan türbeler, adeta hüznün acı meyveleri gibidir. Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan bu komplekste: II. Murat Türbesi, Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, Şehzade Alaaddin Türbesi, Şehzade Ahmed Türbesi, Şehzade Mustafa Türbesi, Şirin Hatun Türbesi, Gülruh Hatun Türbesi, Ebe Hatun (Fatih Sultan Mehmed’in Ebesi), Şehzade Mahmed Türbesi, Mükrime Hatun Türbesi, Gülşah Hatun Türbesi, Saraylılar (Cariyeler) Türbesi bulunmaktadır.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
8. Irgandı Köprüsü
Bursa’nın merkez ilçeleri Osmangazi ve Yıldırım’ı birbirine bağlayan, Gökdere’nin üzerine 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Çarşılı Köprüsü, yüzyıllar boyunca doğal afetlere ile savaşlara direnerek şehrin tarihine tanıklık etmiş.
Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu tarihi köprü, pek çok farklı restore işlemlerinden sonra günümüze ulaşmayı başarmış.
Irgandı Çarşılı Köprüsü; İtalya’da Vecchio ve Rialto Köprüleri, Bulgaristan’da Osma Köprüsü ile birlikte dünyadaki dört çarşılı köprüden biri olma özelliğinde.
Daha detaylı bilgi için Dünyanın ilk çarşılı köprüsü: Irgandı‘yı inceleyebilirsiniz.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
9. Bursa Kalesi
3400 m. uzunluğundaki Bursa surlarının M.Ö. 185 yılında, Bithynialılar tarafından inşa edilmiş. Yapımına I. Prusias (M.Ö.228-185) döneminde başlanan surların ilk plan kurgusunun ünlü Kartaca’nın meşhur komutanı Hannibal tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bursa Kalesi, çeşitli kuşatmalar sırasında hasar görmüş ve Roma (M.Ö. 74 – M.S. 395), Bizans (395-1326) ve Osmanlı (1326-1923) dönemlerinde onarılarak kaleye çeşitli burçlar eklenmiştir. Sur duvarları üzerinde bol miktarda devşirme malzeme bulunmaktadır. 2005 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarına 2009 yılından itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından devam edilmiştir.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
10. Tarihi İnkaya Çınarı
Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ Yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü’ndedir.
Fiziksel olarak Türkiye’nin en büyük ağacı olan bu Çınar’ın Çapı 3 metre, çevresi 10 metre, yüksekliği 37 metredir. 13 ana dalı vardır ve dallarının her biri ağaç gövdesi kalınlığındadır.
6 asrı aşkın geçmişiyle yılın her döneminde yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
11. Panaroma 1326 Bursa Fetih Müzesi
Osmangazi ilçesinde yer alan, 1 Kasım 2018’de ziyarete açılmış tam panoramik bir müzedir. Temeli 15 Eylül 2015’te atılan müze, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerden oluşmaktadır. Ekolojik mimarlık anlayışına göre yapılan müze, enerji verimliliği ilkesine göre Yeşil Bina formunda inşa edilmiştir. Daha detaylı bilgi için Bursa’da gezilecek müzeler‘i inceleyebilirsiniz.
12. Mudanya Mütareke Evi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştır. Daha detaylı bilgi için Bursa’da gezilecek müzeler‘i inceleyebilirsiniz.
13. Hünkar Köşkü Müzesi
Hünkâr Köşkü, 1844 yılında Padişah Abdülmecit adına “Av Köşkü” olarak 19 günde yaptırılmıştır. Padişah Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat’ın kaldığı köşk, 1922 yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarını 12 gün süreyle konuk etmiştir. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün, 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde köşkte kaldığı bilinmektedir. Daha detaylı bilgi için Bursa’da gezilecek müzeler‘i inceleyebilirsiniz.
14. Gölyazı
Avrupa’nın en güzel kasabaları arasında gösterilen, yaklaşık 2 bin 600 yıl önce yaşamın başladığı Nilüfer ilçesindeki Gölyazı Mahallesi, ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Daha detaylı bilgi için Bursa’nın Küçük Venedik’i: Gölyazı yı inceleyebilirsiniz.
15. Cumalıkızık
Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş Cumalıkızık. İncir ve kestane ağaçları ile çevrili, Osmanlı mimarisinin en çarpıcı örneklerinin yer aldığı 700 yıllık bir anıt köydür burası. Kuzey Ege ve Marmara Bölgesi’nde çoğu Rumlardan kalma yüzyıllık köylerin aksine, Bursa – Cumalıkızık tam bir “Türk Köyü”dür. Bol oksijenin baş döndürdüğü bu yamaçlarda eski dağ köylerinin havası var. Daha detaylı bilgi için 700 yıllık miras: Osmanlı köyü Cumalıkızık‘ı inceleyebilirsiniz.
16. Misi Köyü
Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. 2 bin yıllık geçmişe sahip Misi Köyü, tarihi evleriyle ve muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
17. İznik Lefke Kapı
Roma dönemine ait kemerli kapı yapısı hem ölçüleriyle hem de inşa özellikleriyle İstanbul Kapı ile özdeştir. Arşitrav ve frizin hem şehir içi hem de şehir dışına bakan yüzlerinde hem Plancius’un, hem de Hadrianus’un inşa kitabeleri yer almaktadır.
İki yuvarlak kule ile tahkim edilen avlulu sistemle düzenlenen bu yapı ve İstanbul Kapı arasında benzer özellikler görünmektedir.
Kapıya bitişik inşa edilen Türk çeşmesi, Roma ve Bizans dönemlerinden beri kullanılan 800 m kadar doğudaki bir kaynaktan su kemerleriyle getirilen suyu aktarmaktaydı.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
18. İznik Ayasofya Camii
İznik’in en önemli sembollerinden birisidir. Dört medeniyete ait izler taşıyor. Romalılar döneminde yapılan bir bazilika Bizans döneminde ise kilise olarak kullanılmış. Selçuklular, bölgeye hakimiyet kurduktan sonra ise cami olarak kullanılmaya başlanmış. Selçuklunun inşa ettiği minare de bulunuyor. Osmanlı hakimiyetinde ise bugünkü görünümüne kavuşmuş.
Dilerseniz Bursa’da gezilecek tarihi yerler‘i de inceleyebilirsiniz.
19. Tirilye
Mudanya sahilinin korunmuş köşelerinden biri olan Tirilye, tanınan son dönemde turizm ile anılan eski bir Rum kasabadır.
Zeytiniyle ünlü bir vadinin iki yamacında kurulan, Bursa merkeze 40, Mudanya’ya 11 kilometre uzaklıktaki Tirilye (Zeytinbağı), Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Bursa’nın incisi: Tirilye ‘yi inceleyebilirsiniz.
20. Suuçtu Şelalesi
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 22, Bursa’ya ise 125 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Fay hattının çökmesi sonucu oluşan şelale, 38 metre yükseklikten dökülüyor.
Daha detaylı bilgi için Depremden doğdu, 38 metre yükseklikten akıyor! Suuçtu Şelalesi her mevsim ayrı güzel‘i inceleyebilirsiniz.
Dilerseniz Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer ‘i de inceleyebilirsiniz.
21. Eskikaraağaç Köyü
Uluabat Gölü kenarında bulunan Karacabey’e bağlı bir köydür. Bursa merkeze 45 km uzaklıktadır. Leyleklere ev sahipliği yapması ile bilinen Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyleri’nin Türkiye’deki tek temsilcisidir.
22. Karacabey Longoz Ormanları
Karacabey Longozu, Türkiye’de bulunan 3 büyük longoz içerisinde en büyüğüdür.
Dilerseniz Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer ‘i de inceleyebilirsiniz.
23. İznik Gölü
Yüz ölçümü 298 km², denizden yüksekliği 85 m olan İznik Gölü; Türkiye’nin beşinci, Marmara Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Eski çağlarda Askania ismi ile anılan göl Orhangazi ve İznik ilçelerine kıyısı vardır. Suyu tatlı olan tektonik gölün derinliği kuzeyden güneye doğru artar ve en derin yeri 65 m.’dir. İzzet Peşte Su Spor Tesisi, Çakırca Köyü Sahili ve su altı bazilikasının bulunduğu alan başta olmak üzere gölün birçok yerinde ekinoks tarihlerinde gün batımının eşsiz güzelliğini izleme fırsatı bulabilirsiniz.
24. Oylat
İnegöl’ün oksijen deposu köşelerinden biridir Oylat. Kaplıcaları, derelerin oluşturduğu çağlayanları, yeşillikleri görülmeye değerdir.
Doğanın sesini dinleyebileceğiniz bu nokta, birçok otel sunmaktadır ve oteller yılın her mevsimi hizmet vermektedir.
Dilerseniz Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer ‘i de inceleyebilirsiniz.
25. Kocayayla
Kocayayla, Keles ilçesine 4 km uzaklıkta Uludağ’ın güney yüzündedir.
Bursa merkeze yaklaşık 65 km mesafede olan Kocayayla, 1225 metre rakıma sahip olup, 40 dekar alana sahiptir.
Dilerseniz Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer ‘i de inceleyebilirsiniz.
26. Uludağ
Kış turizmi denildiğinde akla gelen ilk adreslerden biridir. Kayak tutkunlarının vazgeçilmez merkezi olan Uludağ, kışı karşılamak için en iyi seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Dilerseniz Bursa’da nefes alabileceğiniz yerler ‘i ve Bursa’da yeşile doyacağınız 11 yer ‘i de inceleyebilirsiniz.