Ana Sayfa Arama Galeri Video
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bursa’da gezilecek müzeler

Bünyesinde birçok müze barındıran ve bu nedenle de “Müzeler Şehri” olarak adlandırılmayı fazlasıyla hak eden Bursa’da gezilecek müzeleri, gelin hep birlikte tanıyalım.

Bünyesinde birçok müze barındıran

Tarihi kimliği ve doğal güzellikleriyle olduğu kadar kültürel zenginliğiyle de kendisine hayran bırakan Bursa, keşfedebileceğiniz birçok müzeye ev sahipliği yapıyor.

Bu yüzden, güzel şehir Bursa “Müzeler şehri” olarak da adlandırılmayı fazlasıyla hak ediyor.

Haydi gelin hep birlikte Bursa’daki müzeleri tanıyalım….

 1.  Bursa Kent Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Yaklaşık 8 bin yıllık geleneksel Anadolu ve Osmanlı kültürünün oluşumu ve gelişimi sürecinde, öncü kent kimliğini taşıyan Bursa’nın tarihini bulacağınız Bursa Kent Müzesi’nin birinci katında, kentin kültürel geçmişine dair birçok bilgi yer alıyor. Müzenin bodrum katında ise kentin ticari hayatından örneklere yer verilen tarihi esnaf sokağını gezebilir İpek üretimi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Zemin kat, Bursa tarihini kronolojik olarak günümüze kadar sunmaktadır. “Uygarlıklar Kenti Bursa” bölümünde, Bursa’daki ilk ayak izlerini takip edebilir, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın Osmanlı Dönemi sonuna kadar yaşadığı tarihsel olaylara tanıklık ederken Cumhuriyet dönemi Bursa’sının aydınlık geleceğini nasıl tasarladığını izleyebilirsiniz.

Adres: Hocaalizade Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 8, Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 90

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 2.  Hünkar Köşkü Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Hünkâr Köşkü, 1844 yılında Padişah Abdülmecit adına “Av Köşkü” olarak 19 günde yaptırılmıştır. Padişah Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat’ın kaldığı köşk, 1922 yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarını 12 gün süreyle konuk etmiştir. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün, 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde köşkte kaldığı bilinmektedir. Köşkün içinde bulunan kabul salonu, Atatürk’ün odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü’nün yatak odası ve havuzlu salonun yanı sıra yemek odasında bulunan birbirinden değerli porselenler, bahçedeki anıt ağaçlar, çakıl mozaik (podima) zemin ve dönemin Kütahya çinileri ile süslü çeşmesi görülmesi gereken değerler arasındadır.

Adres: Mollaarap Mahallesi, Köşk Caddesi, No: 2 – Yıldırım/BURSA

Telefon: 0.224 329 34 98-99

Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30


 3.  Karagöz Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi’nde iki galeri bulunmaktadır. İlk galeride Türk gölge oyunu olan Karagöz’ün tarihçesi bilgilendirme panolarında anlatılmaktadır. İkinci galeride geleneksel tiyatronun duayenlerinden olan Prof. Dr. Metin And’ın koleksiyonundan derlenen Karagöz oyunu tasvirlerinin yanı sıra ve Orhan Kurt, Metin Özlen, Tacettin Diker gibi ustalara ait tasvirler de sergilenmektedir. Ayrıca müzede yapılan gölge oyunu gösterilerinin yanı sıra çocuklar için gerçekleştirilen tasvir atölyeleri ile bu miras geleceğe taşınmak üzere müzede yaşatılmaya devam ediliyor.

Adres: Çekirge Mahallesi, Çekirge Caddesi. No:1 59 – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 61

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 4.  Atatürk Evi Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Çekirge Caddesi üzerinde yer alan müze, Cumhuriyet’in 50. yılında 29 Ekim 1973 yılında Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 19 yy. özelliklerini yansıtan köşk, çatı katı ile birlikte 3 katlı kâgir bir binadır. Miralay Mehmet Bey tarafından 1895 yılında köşk olarak inşa edilmiştir. Atatürk’ün Bursa’yı ziyaretlerinde emrine verilen köşk, Atatürk’ün Bursa’ya ikinci ziyareti olan 1938 yılındaki son Bursa gezisinde Belediye’ye armağan edilmiştir. Bursa’daki nadir sivil mimari örneklerden biri olan köşkün salon ve odalarında Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

Adres: Çekirge Mahallesi, Çekirge Caddesi, No: 77 – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 234 77 16

Ziyarete Açık Günler: Pazartesi hariç her gün

Ziyaret saatleri: 08.00 – 12.00 / 13.00 – 17.00


 5.  Merinos Enerji Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Merinos Enerji Müzesi, Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi sağlayan 3 bin 200 metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012 tarihinde açılmıştır. Cumhuriyet dönemi sanayi mirası olan santralin tüm aksamı korunmaktadır. Müzede kömürden elektrik üretiminin ayrıntılarını öğrenebilir, Bursa’daki elektrik üretimine dair bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca özel ışıklandırma ve ses efektleri ile hareketlendirilen her bölüm tiyatral bir gösteri atmosferi sunmaktadır.

Dünyanın en önemli sorunlarının başında yer alan küresel iklim değişikliği ve enerji hammaddelerinin azalması problemlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına müzenin eğitim birimi enerji kaynaklarının verimli kullanımına dair bir dizi eğitim programı da uygulamaktadır.

Adres: Atatürk Kongre Kültür Merkezi Merinos Parkı Kuzey Kapısı BURSA

Telefon: 0.224 716 37 23

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 6.  Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Açılışını 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirildiği, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmıştır. Sergileme düzeniyle ilgili olarak oluşturulan konseptte, eski Merinos Fabrikası’nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması hedeflenmiştir. Her bölümde sırası ile Merinos koyunundan alınan yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştüğünün hikâyesi anlatılmaktadır.

Ayrıca çocuklara özel atölyelerin yanı sıra hafta içi her gün kozadan ipek çekimi ve dokuma müzenin ipek bölümünde ziyaretçiler tarafından deneyimlenebilmektedir.

Adres: Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 18

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 7.  Bursa Göç Tarihi Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Tarih öncesi çağlardan başlayarak geniş kapsamda göç olgusunun ele alındığı Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde kronolojik tarihe göre düzenlenen bölümlerde, Balkanlar, Kırım’dan ve Kafkaslardan yaşanan göçler de müzedeki yerinde izlenime sunulmuştur. Müzede ayrıca göçlerin Bursa’ya kazandırdıkları ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasının şehre katkıları yer almaktadır.

Çocuklarla yapılan eğitim etkinliklerinde de farklı kültürlere ait ritüel ve malzemelerin tanıtılmasının yansıra bir arada yaşama kültürünü konu edinen atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Adres: Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Doğu Girişi 2. Kat (Tekstil ve Sanayi Müzesi Üst Katı) – Osmangazi / BURSA

Telefon: 0.224 716 37 19

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 8.  Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği ilk şehir örneğidir. Vakıf kültürü de bu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Vakıflar, Türk-İslam kültürünün hayırseverlik göstergesidir. Hiçbir karşılık beklemeden; hanlar, hamamlar, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler, okullar, camiler gibi nice abidevi yapılar inşa ettiren bu eşsiz kültür, Bursa Vakıf Kültürü Müzesi ile gelecek kuşaklara aktarılıyor. Ziyaretçilerine; vakıfın ne olduğunu, nasıl geliştiğini ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatıyor.

Adres: Merinos Parkı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat (Tekstil Sanayi Müzesi Üst Katı)

Telefon: 0.224 716 21 18

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 9.  Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

18. yüzyıl geleneksel Türk mimarisinin bir örneği olan bu tarihi konak, Bursa’da deri tabakhaneleri olan Haşan Eşref Efendinin ailesi için yaptırmış olduğu sivil mimari örneğidir. Haşan Eşref Efendi’den sonra kızı Hacer Hanım’ın 1986 yılındaki vefatına kadar burada Yaşadığı bilinmektedir. Konağın restorasyonu yapılarak Bursa Yaşam kültürü Müzesi olarak Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Bursa’ya kazandırılmıştır. Bursa’nın geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetlerinin canlandırmalarla anlatıldığı müzede, geleneksel hayatta kullanılan objeler ve sahneler de izlenime sunulmuştur. Üç katlı ahşap tarihi bu konakta çeyiz geleneğinden sünnet adetlerine, misafir ağırlamadan hacı tehniyelerine kadar Bursa’nın yaşam kültürünü yansıtacak pek çok konu işlenmiştir. Yapının bölümleri yaşayan müze anlayışı içinde temalarla etkinlik alanları olarak da kullanılmaktadır.

Adres: Alipaşa Mahallesi, 3. Başar Sok. No: 9 – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 80

Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 10.  Aktopraklıkhöyük Açık Hava Müzesi

Arkeopark Aktopraklık Höyük ve Açıkhava Müzesi Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı unvanına sahiptir. Günümüzden 8 bin 500 yıl önceki döneme ait canlandırılmaların yer aldığı Arkeopark, Akçalar Aktopraklık mevkiinde yer alıyor. Müze üç farklı sergileme birimini içermektedir. Bunlardan iki tanesi, höyükteki arkeolojik verilere göre inşa edilen tarih öncesi köy canlandırmalarıdır. İlk köy Neolitik Dönemi, diğeri ise gelişkin köy topluluklarına ait Kalkolitik Dönem yerleşim katmanlarını yansıtmaktadır. Müzenin ilgi odağı alanlarından biri de Eskikızılelma köyünden sökülerek yeniden inşa edilen yapıların oluşturduğu geleneksel köydür. Ziyaretçinin geçmiş ile bugün arasında bir bağ kurmasını sağlamak amacıyla inşa edilen geleneksel köyde evlerin yanı sıra; köy kahvesi, ahır, odunluk, su değirmeni, çeşme, ekmek fırını, ambar, demirci atölyesi ve pekmezlik gibi bölümlerle gerçek bir doku elde edilmeye çalışılmıştır.

Bölgede yapılan kazılar ve dönemin yaşantısı hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz Arkeopark, örnek bir tarihi ve turistik mekândır. Ayrıca arkeolojinin kullandığı bilimsel yöntemler ile ilgili uygulamalı faaliyetler ile bu bilimin daha yakından tanınması mümkün hale getirilmiştir.

Adres: Akçalar Sanayi Bölgesi Abdallar Cad.No:10 Nilüfer/Bursa

Telefon: 0 224 223 26 87

Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatleri arasında açıktır.


 

 11.  Mudanya Mütareke Evi Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştır. Mudanya İlçe’si merkezinde bulunan ev 19.yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir. Rus asıllı Aleksandr Ganyanof’a ait olan ev, daha sonra Mudanyalı iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınarak onarılmış ve 1937 yılında Mudanya Belediyesi’ne bağlı müze olarak açılmıştır. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bodrum ve çatı katının dışında iki katlı olan ahşap evin birinci katında Mütareke’nin imzalandığı salon ve İsmet Paşa’nın çalışma odası, üst katta, İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. Mütareke döneminin eşyalarının korunduğu bu evde ayrıca o döneme ait fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir.

Müzenin bodrum katı geçici sergilerin düzenlendiği sergi salonudur.

Adres: Mütareke Mahallesi, 12 Eylül Caddesi, No: 8 Mudanya/Bursa

Telefon: 0224 544 10 68

Pazartesi hariç her gün saat 10:00 ile 17:00 arasında ziyarete açıktır.


 12.  Cumalıkızık Köyü Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık, 700 yıllık tarihi ile Osmanlı’dan günümüze kalan, Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Cumalıkızık Köyü Müzesi, ziyaretçilerini tarih sayfalarında gezintiye çıkararak, bölgenin geçmişi hakkında bilgilendiriyor. 22 Haziran 2015 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen yüzüyle ziyarete açılan Cumalıkızık Köy Müzesi iki kattan oluşuyor. Cumalıkızık Köyü Müzesi’nde Cumalıkızık halkının geçmişten gelen yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini öğrenerek; tarihi bir yolculuğa çıkabilir, müzede sergilenen eserler ile tarihi havayı birebir yaşama şansını yakalayabilirsiniz.

Adres: Cumalıkızık Mahallesi – Yıldırım/Bursa

Telefon: 0224 716 37 37

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.


 13.  Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Fotoğraf: Osmangazi Belediyesi

Osmangazi ilçesinde yer alan, 1 Kasım 2018’de ziyarete açılmış tam panoramik bir müzedir. Temeli 15 Eylül 2015’te atılan müze, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerden oluşmaktadır. Ekolojik mimarlık anlayışına göre yapılan müze, enerji verimliliği ilkesine göre Yeşil Bina formunda inşa edilmiştir.

Panoramik müzede, 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih günü resmedilmekte olup, Bursa’nın bir beylikten dünya devletine uzanan yolculuğu anlatılmaktadır. 16 tablonun olduğu kronolojik sergi salonunda ise 13.yüzyıl ile başlayan Kayı Türklerinin Bursa’ya doğru ilerlemesi, Bursa’nın fethi ve Bursa’da defnedilmiş ilk 6 Osmanlı padişahının tarihte bıraktıkları önemli izler ve manevi şahsiyetler yer almaktadır.

Dünyanın tam panoramik en büyük müzesi konumundadır.

Salı, perşembe ve cuma günleri için 12 kişi ve üstü gruplara, talep etmeleri halinde, rehber eşliğinde gezi hizmeti verilmektedir.

Adres: Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Ebu İshak Mahallesi 16230 Osmangazi/Bursa

Telefon: 0.224 224 1326

Pazartesi hariç her gün saat 09:00 ile 18:00 arasında ziyarete açıktır.


 14.  Zindan Kapı

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Bursa surlarının, savunmanın güç olduğu Yerkapı düzlüğünden başlayarak, batıya doğru uzanan çift surun batı ucundaki en son alanını oluşturmaktadır. Cilimboz Deresi boyunca kayalıkların oyulması ile açılan bir yol ile ulaşılıp, Uludağ eteklerine açılan bir ara kapı konumundadır. Bu kapıyı eskiden pazara gelip giden köylülerin kullandığı bilinmektedir.

Helenistik dönem (M.Ö. 2. yüzyıl), Bizans dönemi (9. yüzyıl) ve Osmanlı döneminde (14. yüzyıl) varlığı bilinmektedir. Osmanlı dönemindeki tarihi belgelerde ismi “Bâb-ı Siccin” olarak geçmektedir. Kapı ve çevresindeki surların altında yer altı zindanlarının bulunmasından dolayı “Zindan Kapı” adını almıştır. Bu zindanların 19. yüzyıl sonlarına kadar hapishane olarak kullanıldığı arşiv belgelerinden anlaşılmaktadır.

Adres: Pınarbaşı, 1. Zindankapı Sk. no:57 – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 37

Ziyaret saatleri: 09.30-17.30


 15.  Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Umurbey Mahallesi’nde, eski bir ipek fabrikasının 1998 – 2002 yılları arasında restore edilmesiyle oluşturulmuş bir müzedir. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan, 17 bin m² alan üzerine kurulu müzede, çift beygirli Bursa at arabasından, günümüz çağdaş otomobillerine geçişin hikâyesi anlatılmaktadır. Ayrıca 1430 tarihli Umurbey Hamamı Koç Vakfı’nın finansal desteği ile restorasyonunun tamamlanmasının ardından, müze bünyesinde Tofaş Sanat Galerisi olarak Bursa’nın kültür yaşamına kazandırılmıştır. Yeşillikler içindeki müzenin geniş bahçesinde yer alan Kafe Fayton, konseptiyle gelen konuklarına keyifli dakikalar vaat etmektedir.

Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No: 9/1 – Yıldırım-BURSA

Telefon: +90 224 329 3941

Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açıktır.


 16.  Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

Muradiye Medresesi restorasyondan sonra, yeniden işlevlendirilerek Kuran ve El Yazmaları Müzesi olarak 2018 tarihinde hizmete açılmıştır. Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan müzede, medrese binasının odaları ve revakı tamamen sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Üzeri kapatılan avluya ise etkinlik ve atölye alanı olarak işlevlendirilmiştir. Medreseye giriş, sağ odadan başlanmak üzere sırası ile 10. odaya kadar, Kur’an -ı Kerim’in ilk nazil olduğu zamandan günümüze Kur’an’ın yazılışındaki aşamalar, kronolojik olarak izlenmektedir. Hat sanatıyla beraber diğer İslam kitap sanatları arasında yer alan cilt, tezhip, minyatür ve ebru sanatı ile ilgili örneklerin yanında, bu kitap sanatlarının yapım aşamalarını gösteren kısa video çekimlerine de yer verilmiştir. Medreseye girişin tam karşı cephesinde yeralan ana eyvanda ise 18. yüzyıla tarihlenen Sultan Murad Hüdavendigar türbesi sanduka örtüsü ve Bursa’da medfun olan diğer sultan isimlerinin yazılı olduğu levhalar sergilenmektedir.

Adres: Muradiye Mahallesi, Prof. Dr. Halil İnalcık Sokak – Osmangazi/BURSA

Telefon: 0.224 716 37 32

Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00