Bursa’nın merkez ilçeleri Osmangazi ve Yıldırım’ı birbirine bağlayan, Gökdere’nin üzerine 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Çarşılı Köprüsü, yüzyıllar boyunca doğal afetlere ile savaşlara direnerek şehrin tarihine tanıklık etmiş.
Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bu tarihi köprü, pek çok farklı restore işlemlerinden sonra günümüze ulaşmayı başarmış.
Irgandı Çarşılı Köprüsü, en büyük hasarı 1855’teki büyük Bursa depreminde almış. Tarihi köprü, Osmangazi Belediyesi’nce 2004 yılında restore edilerek bugünkü halini almış ve kullanıma açılmış.
Dünyanın ilk çarşılı köprüsü olan bu tarihi köprü, şimdilerde sedefkarlıktan çiniciliğe el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkar esnafa ev sahipliği yapıyor.
Dünyada sadece 4 tane var
Irgandı Çarşılı Köprüsü; İtalya’da Vecchio ve Rialto Köprüleri, Bulgaristan’da Osma Köprüsü ile birlikte dünyadaki dört çarşılı köprüden biri olma özelliğinde.
Bursa’da çekilmiş ilk fotoğraf burada
Ayrıca, çeşitli kaynaklarda Bursa’da çekilen ilk fotoğrafı da bu köprüyle ilgili olduğu belirtiliyor. Köprünün yer aldığı ilk Bursa fotoğrafı şehre 1854 yılında gelen Pierre Tremaux tarafından çekilmiş.
Eğer yolunuz Bursa’ya düşerse, Irgandı Çarşılı Köprüsü’nü de mutlaka görün.
Nasıl gidilir?
Irgandı Çarşılı Köprüsü’ne metro üzerinden gitmek mümkündür. Kestel veya Arabayatağı yönüne giden metroyu kullanarak Gökdere İstasyonu’nda inebilir ve yaklaşık 10 dakika gibi yürüme mesafesinin ardından köprüye ulaşabilirsiniz.