Ana Sayfa Arama Galeri Video
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Açık hava müzesi: İznik

İznik, tarihiyle ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir ilçedir. Antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olan İznik, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu zengin tarihi geçmişiyle dikkat çekiyor. İznik Gölü gibi bir doğal güzelliğe sahip olan ilçe aynı zamanda çinisiyle de ünlü. Hadi gelin hep birlikte İznik’i tanıyalım…

İznik, tarihiyle ve doğal

İznik, Bursa merkeze yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta yer alan, İznik Gölü kıyısında hem tarihiyle hem de doğal güzellikleriyle ünlü eşsiz bir yer.

4 imparatorluğa başkentlik yapmış nadir yerleşim yerlerinden biri olan İznik, her avuç toprağı binlerce yıldır kültür kalıntıları ile yoğrulmuş, bölgede yüzyıllardır tarih sayfalarının baş köşelerinde yerini almış bir kenttir.

İznik, tarihi zenginlikleri kadar doğal güzellikleriyle de harika bir ilçe. İznik Gölü, şehrin doğusunda yer alır ve muhteşem bir manzaraya sahiptir. Gölün sakin suları, çevresindeki yeşil doğa ile buluşur ve huzur dolu bir ortam sunar.

Ayrıca İznik’in çevresi, Derbent Dağı, Ayvaş Dağları ve uzantıları gibi doğal güzelliklerle çevrili. Bu alanlar, doğa yürüyüşleri, trekking ve dağcılık gibi açık hava etkinlikleri için harika bir ortam sunar.

İznik’in tarihçesi

Kaynaklara göre; Kent yakınlarındaki Karadin, Çiçekli, Yüğücek ve Çakırca Höyüklerinde M.Ö. 2500 yıllarına inen uygarlık izleri saklı.

M.Ö. VII. yüzyılda Trak kavimlerinin göçlerinden önce burada kurulan yerleşim ‘Helikare’ adını almış. Kentte basılan sikkelerde Khryseapolis (Altın Şehir) adı görülüyor.

Makedonya İmparatoru İskender’in generali Antigonos tarafından M.Ö. 316 yılında yenilenen kent Antigoneia adını almış. İskender’in ölümünden sonra Antigonos ile general Lysimakhos arasındaki savaşı kazanan Lysimakhos kente, Antipatros’un kızı olan eşi Nikaia’nın adını vermiş buraya.

M.Ö. 293’te Bithynia Krallığı’na bağlanan kent, önemli mimari yapılarla süslenmiştir. Bir süre Bithynia Krallığı’nın başkenti olan Nikaia daha sonra Roma’nın önemli bir yerleşimi olarak varlığını sürdürmüş.

Nikaia, Bithynia havarilerden Petrus’un çabaları ile Hıristiyanlık ile tanışır. İmparator l. Constantinus döneminde Hıristiyanlık üzerindeki yasaklar kalkar. 325 yılı yazı başında Nikaia, Hıristiyanlık için çok önemli bir olaya sahne olur ve Birinci Konsül, Senatus Sarayı’nda toplanır.

İmparator Constantinus’un da katıldığı toplantıda iki önemli görüş tartışılır. İskenderiyeli din adamı Arius’un görüşü Hz. İsa’nın sadece bir insan olduğu ve tanrıdan dünyaya gelmediğidir.” Kısa sürede taraftar toplayan bu teze, Piskoposlar karşı çıkmış.

Hıristiyan dünyasınca bugün de savunulan “Hz. İsa’nın Tanrı’ nın oğlu olduğu” tezi uzun tartışmalardan sonra kabul görmüş. Hıristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikaia Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsülden sonra kabul edilmiş. 787 yılında İznik Ayasofya’sında VII. Konsül toplandı. İmparatoriçe İrene’nin önderliği ile resim ve heykel üzerindeki yasaklar kaldırıldı. İznik, Selçukluların da, Bizanslıların da başkenti olmuş.

Sanatın, ticaretin ve kültürün merkezi olmuş

1331 yılında Osmanlı orduları tarafından ele geçirilen İznik, Osmanlı dönemiyle birlikte canlanmaya başlamış. İznik, Osmanlı idaresinde sanat, ticaret ve kültür merkezi olmuş. Orhan Gazi Medresesinde birçok ünlü ders vermiş. Osmanlı döneminin ilk camisi, medresesi ve imareti İznik’te inşa edilmiş.

14. 15. ve 16. yüzyıllarda İznik, bir sanat merkezi olmuş, dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiş.

İznik, Hellenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan anıtsal yapıları ile tarihi kent dokusunu bütün canlılığıyla koruyor.

1600 yıllık bazilika keşfedildi

2014 yılında İznik Gölü’nde kıyıdan 20 metre açıkta ve 1 metre derinlikte 1600 yıllık bazilika tespit edildi. Bu keşif  dünyanın en önemli 10 keşfi arasında gösterildi.

UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi yolunda

Öte yandan, 2014 yılında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilen İznik’in UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi’ne girmesi için Büyükşehir tarafından tüm çalışmalar yapıldı ve daimi adaylık yolundaki süreç takip ediliyor.

İnciraltı Halk Plajı’na Mavi Bayrak ödülü

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sayesinde yüksek kalite göstergesi olan ‘Mavi Bayrak’, Bursa’da ilk kez 2022 yılında İznik İnciraltı Halk Plajı’nda dalgalanmaya başladı.

İznik’te gezilecek yerler

  • İznik Ayasofya Camii
  • İznik Yeşil Cami
  • Kırgızlar Türbesi
  • İznik Antik Tiyatrosu
  • İznik Müzesi
  • İznik Kalesi
  • Lefke Kapı
  • İstanbul Kapı
  • Yenişehir Kapı
  • Dikili Taş
  • 2. Murat Hamamı
  • İznik Gölü
  • Su altı bazilikası
  • İznik çini fırınları
  • Abdülvahap Efendi Türbesi
  • Adilcan Nursan Sanat Atölyesi
  • Sansarak Kanyonu
  • İznik İnciraltı Halk Plajı

İznik’te neler yapılabilir?

İznik’te göl kıyısında yürüyüş harika bir deneyim olacaktır. Ayrıca sahil boyunca bisiklete de binebilirsiniz.

Mutlaka göl kıyısında günbatımını izlemelisiniz. Özellikle de ekinoks zamanı…

Gölde tekne turu da yapabilirsiniz isterseniz.

Ve tabi İznik’i kuşbakışı görebilmek için Abdülvahap Efendi Türbesi’nin bulunduğu tepeye çıkın ve eşsiz bir manzaranın tadını çıkarın.

İznik nerede?

İznik-Bursa merkez arası: 70 km. Yaklaşık 1 saat 15 dakika.
İznik-Yalova merkez arası: 57 km. Yaklaşık 1 saat.
İznik-İstanbul(Avrupa) arası: İDO Yenikapı – Yalova feribotuyla 1 saat 15 dakika + 1 saat.
İznik-İstanbul(Anadolu) arası: İDO Pendik – Yalova feribotuyla 45 dakika + 1 saat.

İznik’e nasıl gidilir?

İstanbul’dan İDO‘nun Yenikapı ve Pendik’ten kalkan Yalova feribotlarını kullanabilirsiniz.

Yenikapı’dan yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika, Pendik’ten ise 45 dakika sürüyor.

Yalova’dan İznik’e ulaşmak için Bursa karayolunu kullanmalısınız. Yolculuk 1 saati buluyor. Yani toplamda yaklaşık olarak 2 saatlik bir yolculuk süresiyle İznik’e ulaşıyorsunuz.

Tabi Yalova’dan İDO iskelesine yaklaşık 50 metre mesafede yer alan minibüs durağından Yalova 303 Minibüs Kooperatifi’nin İznik’e saat başı seferleri bulunuyor.

Yalova istikametinden İznik’e gelmek isterseniz.

Bursa merkezden ise ulaşım şu şekilde; İstanbul istikametine doğru yola çıkıp, otobandan Gemlik’i seçip, buradan otobanı takip ederek yaklaşık 5 km sonra Karsak Kavşağı’na varacaksınız. Buradan sağa dönün. Sırasıyla Gölyaka, Sölöz, Narlıca, Göllüce köylerini geçin. Sonra da göl kıyısını takip edin. Vee İznik’tesiniz…

KONUM