Ana Sayfa Arama Galeri Video
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İpek böcekçiliği UNESCO Listesi’nde

Bursa’nın değerlerinden biri olan “ipek böcekçiliği” ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdi.

Bursa'nın değerlerinden biri olan

Dışişleri Bakanlığı, “ipek böcekçiliği” ile ilgili önemli bir gelişmeyi duyurdu.

Bakanlık, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi”nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdiğini açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Afganistan, Azerbaycan, İran, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’la birlikte sunduğumuz ”İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi” adlı çok uluslu adaylık dosyamız, 28 Kasım – 3 Aralık 2022 tarihlerinde Fas’ın başkenti Rabat’ta düzenlenmekte olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesinin 17. oturumunda UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilmiştir.”

İKİ MÜJDELİ HABER DAHA

Bu güzel gelişmenin ardından, Türkiye için bir önemli gelişme daha yaşandı.

“Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneği” ile “çay kültürü”, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Fas’ta devam eden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’ndan iki müjdeli haber daha geldi. Geleneksel Ahlat taş işçiliği ve ipek böcekçiliğinin ardından Türkiye’nin iki unsuru daha somut olmayan kültürel miras olarak UNESCO Listelerine alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği’ ile ‘Çay Kültürü’ adaylık dosyaları, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda gündeme alındı.

Toplantıda yüzlerce yıllık geleneği barındıran iki kültürel unsurumuz da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Böylece, Türkiye’nin bu toplantıda kabul edilen unsur sayısı dörde, UNESCO Listelerindeki varlık sayısı ise 25’e yükseldi.

Türkiye ayrıca, Kültürel Miras Listelerine en çok unsur kaydettiren 3 ülkeden birisi oldu.