Bursa, sahip olduğu tarihi mirasla Türkiye’nin en değerli kültürel şehirlerinden biri olmaya devam ediyor.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı sonu verilerine göre, kent genelinde 4 bin 908 taşınmaz kültür varlığı tescillenerek koruma altına alındı.
Tarihi boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapan ve medeniyetlerin izlerini taşıyan şehirde en fazla koruma altına alınan varlıklar sivil mimarlık örnekleri oldu. Sayıları 3 bin 541’i bulan bu yapıları; 461 dinsel yapı, 378 kültürel yapı, 208 mezarlık, 105 idari yapı, 60 endüstriyel ve ticari yapı, 49 askeri yapı, 90 kalıntı, 10 anıt ve abide, 4 şehitlik ve 2 korunmaya alınan sokak izledi.
“Kent hafızası tazelendi”
Öte yandan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Çarşıbaşı Meydanı Projesi ile önemli bir dönüşüm sürecine girmişti. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bursa’mızın kalbi Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi nefes aldı. Meydan düzenlemesi ve yapıların temizlenmesiyle şehrimizin tarihi çehresi yeniden ortaya çıktı, kent hafızası tazelendi” ifadelerini kullandı.
8500 yıllık arkeolojik bölgeleri, 2500 yıllık şehir yerleşimi ile Bitinya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan kadim şehir Bursa, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri…
Her yıl binlerce turisti ağılayan şehir, sahip olduğu kültürel mirası korumaya yönelik bu adımlarla hem tarihine sahip çıkıyor hem de gelecek kuşaklara güçlü bir şehir hafızası bırakma yolunda emin adımlarla ilerliyor.