Zeytiniyle ünlü bir vadinin iki yamacında kurulan Tirilye, Bursa merkeze 40, Mudanya’ya ise 11 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan bu şirin mahalle, doğal güzelliklerinin yanı sıra eski bir Rum yerleşimi olması sebebiyle de çok sayıda tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Tirilye, dizi ve sinema projeleri için de tercih edilen mekanlardan biri.
Tirilye’nin tarihi
Tirilye’nin tarihine bakıldığında Mysialılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiş.
1963’te adı ‘Zeytinbağı’ olarak değiştirilmiş, ancak 2011’den beri yine Tirilye adı kullanılmaya başlanmış.
Peki Tirilye adı nereden geliyor?
Bu konuyla ilgili üç rivayet bulunuyor.
Bir tanesi buraya sürgün edilen üç papazdan geliyor. Tri-ilya (üç ve papaz kelimeleri).
Bir başka rivayete göre ise, adını ‘barbun balığı’ anlamına gelen ‘trigla‘dan aldığı…
Ve gelelim üçüncüsüne…
Cenevizliler döneminde üç köyün sürekli korsan saldırılarına uğradıkları için Tirilye’de toplandıkları ve Yunancada üç anlamına gelen ‘tri’den türetilerek bugünkü ismin verildiği yönünde.
Tirilye’de gezilecek yerler
- Tirilye Sokakları
- Taş Mektep
- Tirilye Fatih Cami
- Tirilye Panagia Pantobasilissa (Kemerli Kilise)
- Tirilye Hamamı
- Dündar Evi – Hagios Ioannes Rum Kilisesi (Yuannes Kilisesi)
- Aziz Vasil Kilisesi (Yemekhane)
- Tabut Ev
- Perili Ev
- Eski Postane
- Tirilye Köylü Pazarı
- Tarihi Çamlı Kahve
- Tirilye Çarşısı
Neler yapılabilir?
Özellikle hafta sonu kaçamakları için en güzel destinasyonlardan biri olan Tirilye’de tarihi sokaklarında dolaşabilir, sahil şeridinde bulunan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.
Tirilye’de günübirlik geziler yapabileceğiniz gibi burada bulunan butik otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz.
Yaz aylarında ise bölgedeki halk plajlarından faydalanabilirsiniz.
Çamlı Kahve’ye mutlaka uğrayın!
Tirilye’nin en yüksek noktası olan Tarihi Çamlı Kahve, rivayete göre Rum kadınların balığa giden eşlerini bekledikleri yerdir. Hava açık olduğunda bu noktadan körfezin eşsiz manzarasını, karşı tarafta Armutlu sahillerini hatta İmralı Adası’nı gözlemleyebilirsiniz.
Ne yenir?
Tirilye’yi ziyaret ettiğinizde, burada yiyebileceğiniz en güzel lezzet balıktır. Sahil şeridindeki balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Bu restoranlarda hazırlanan muhteşem balıkları yedikten sonra mutlaka tahin helvasının da tadına bakmanızı öneriyoruz.
Ayrıca kabak çiçeği dolması ve cevizli ayva tatlısını da öneriyoruz.
Şunu da belirtmekte fayda var; Burada yaşayanların başlıca kaynağı zeytincilik olduğundan sahil şeridinde bulunan Köylü Pazarı’ndan zeytin ve zeytinyağı da alabilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Eğer Tirilye’ye Bursa’dan toplu taşımayla gitmek istiyorsanız, önce Bursaray Organize Sanayi İstasyonu’nun çıkışındaki Mudanya, Güzelyalı ve Tirilye minibüslerinin kullandıkları duraklara ulaşmalısınız. Buradan da yarım saatte bir hareket eden Tirilye minibüslerine binerek Tirilye’ye ulaşabilirsiniz.
Eğer İstanbul’dan deniz yolunu kullanarak (İDO / BUDO) gelmek isterseniz; Güzelyalı İDO iskelesinde indikten sonra Bursa asfaltına çıkın ve otobüs durağında bekleyin veya Mudanya’daki BUDO iskelesinde indikten sonra iskelenin önündeki otobüs durağında bekleyip Bursa’dan kalkan Tirilye minibüslerini kullanabilirsiniz.
Özel araçla gitmek isterseniz de aşağıya Tirilye’nin konumu bıraktık.
Kısacası Tirilye, köklü geçmişi ve tüm güzellikleriyle sizi bekliyor!